Підтримайте сайт

Підтримайте наш сайт - розмістіть нашу кнопку
Червона книга України
або посилання

Реклама

Смотрите www.beliyservice.ru где провести замену цепи ГРМ.

Морська свиня (азовка) Phocoena phocoena (Linnaeus, 1758)

Морська свиня (азовка) (Phocoena phocoena (Linnaeus, 1758)) Карта поширення Морська свиня (азовка) в Україні

Таксономічна належність: Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Китоподібні (Cetacea), родина — Морські свині — (Phocoenidae). Один з 4-х видів роду, один вид в фауні України, представлений ендемічним підвидом P. p. relicta Abel, 1905.

Природоохоронний статус виду: Вразливий.

Ареал виду і його поширення в україні: .Вид поширений в прибережних водах пн. частин Атлантичного і Тихого океанів, в Мармуровому, Чорному і Азовському морях. Трапляється во всій акваторії територіальних вод України.

Чисельність і причини її зміни: Невідома, однак є підстави вважати, що за період припинення промислу запаси виду декілька збільшилися, в том числі і в територіальних водах України.

Причини зміни чисельності: загибель внаслідок браконьєрського рибного лову, в рибальських снастях і від забруднення моря.

Особливості біології та наукове значення: Звичайно тримається нечисленними групами, але в період масового ходу риби збирається в великі косяки. Основу живлення становлять пелагічні (шпрот, хамса, атерина) і придонні риби (бички). Період спарювання — липень–жовтень, щенята з’являються з квітня по серпень. Термін вагітності близько 10 місяців. Довжина новонародженого досягає половини і більше довжини матері. В прибережних зонах и на мілководді зустрічальність вища, особливо в весняний і осінній періоди. Заходить в естуарії і низов’я Дунаю, Пд. Бугу, Дніпра, Інгульцю, Дону. Відокремлюються кілька популяцій, що прив’язані до відповідних популяцій хамси. В період ходу анчоуса з Чорного моря в Азовське і навпаки пн.-сх. популяція морської свині концентрується в зоні перед Керченським проливом. Суттєві скупчення пн.-зх. популяції відмічаються в суміжних водах зх. і пд. узбережжя Криму.

Морфологічні ознаки: Морські свині дрібніше за справжніх дельфінів і мають зуби з округлою коронкою. Дов жина тіла — 1,2–1,8 м, маса — близько 30–70 кг (в Чорному морі), тіло більш кремезної статури. Голова, притуплена. Спинний плавець невеликий, трикутної форми. Передні плавці досить короткі, зміщені до голови. Забарвлення тіла контрастне, з чорними, білими й сірими ділянками, або однотонне, з відтінками сірого.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Вид був занесений до ІІ видання Червоної книги України (1994). Включений до Червоного списку МСОП (категорія EN), ІІ додатку до Бернської конвенції, ІІ додатку до Боннської конвенції і угоди ACCOBAMS.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: В неволі не розмножується і довго не живе.

Господарське та комерційне значення: Не має.

Джерело: Клейненберг, 1956; Томилин, 1957; Гептнер, Чап- ский, Арсеньев, Соколов, 1976; Соколов, 1986; Ми- халев, 2004; Михалев, 2004. Автор: Ю.О. Михальов Фото: П.Є. Гольдін

Можливо, вас зацікавлять ще такі тварини: