Підтримайте сайт

Підтримайте наш сайт - розмістіть нашу кнопку
Червона книга України
або посилання

Реклама

Anti-Snore Device Reviews, Tests and Comparisons york humidifier reviews.

Афаліна Tursiops truncatus (Montagu, 1821)

Афаліна (Tursiops truncatus (Montagu, 1821)) Карта поширення Афаліна в Україні

Таксономічна належність: Клас — Ссавці (Mammalia), ряд — Китоподібні (Cetacea), родина — Дельфінові (Delphinidae). В Чорному морі представлений ендемічним підвидом T. t. ponticus Barabasch, 1940.

Природоохоронний статус виду: Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні: Вид поширений в прибережних областях помірних та теплих вод пн. та пд. півкуль. Протягом року трапляється по всій акваторії Чорного моря, включаючи територіальні води України. В прибережних зонах і на мілководдях зустрічальність відносно вища, особливо в весняний і осінній періоди. Влітку найбільші скупчення відмічаються на межі Центрального і Сх. р-нів моря, у Пд. узбережжя Криму.

Чисельність і причини її зміни: Вид загалом зі стабільною чисельністю. В Чорному морі знижена внаслідок промислу. Чисельність в територіальних водах України не встановлена внаслідок недоліків методики її визначення.

Причини зміни чисельності: є підстави вважати, що після припинення активного промислу в 1966 р. запас виду збільшився. В територіальних водах України, імовірно, він становить 5–10 тис. особин.

Особливості біології та наукове значення: Тримається прибережної смуги, хоча зустрічається і у відкритому морі, здійснює сезонні переміщення. Заходить в ріки на значну відстань. Пірнає на глибину до 150 м. Тримається нечисленними косяками. При великій концентрації риби утворює скупчення до сотень особин. Живиться як пелагічними, так і придонними рибами, а також ракоподібними, молюсками. Статевої зрілості набуває в 5–10 років. Спарюється протягом теплого сезону. Вагітність триває біля року. Тривалість молочного годування від півроку до 2 років. Припускається 2–3 річний цикл розмноження. Населяє прибережні зони та мілководдя, особливо в весняний і осінній періоди.

Морфологічні ознаки: Дельфін середнього розміру: довжиною 2,2–3 м, масою 150–300 кг (в Чорному морі). Дзьоб чітко відмежований. Спинний плавець високий, стрункий, позаду вирізаний у вигляді півмісяцю. Грудні плавці широкі. Забарвлення тіла зверху темно-буре, знизу світле, малюнок на боках тіла часто зовсім не виражений. Зуби міцні, конічні.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони: Вид був занесений до І і ІІ видань ЧКУ (1994). Був занесений до Червоних книг РСФСР (1983), СРСР (1984). Включений до Червоного списку МСОП (категорія EN), ІІ додатку до Бернської конвенції, ІІ додатку до Боннської конвенції, ІІ додатку CITES і угоди ACCOBAMS.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Зареєстровані випадки народження в неволі.

Господарське та комерційне значення: Утримується в океанаріумах для наукових і комерційних цілей. Легко дресирується.

Джерело: Клейненберг, 1956; Томилин, 1957; Гептнер, Чап- ский, Арсеньев, Соколов, 1976; Михалев, 1981; Соколов,1986; Михалев, 2004; Михалев, 2005. Автор: Ю.О. Михальов Фото: О.В. Шпак

Можливо, вас зацікавлять ще такі тварини: