Підтримайте сайт

Підтримайте наш сайт - розмістіть нашу кнопку
Червона книга України
або посилання

Реклама

На www.стулья.сайт венские стулья купить.

Беркут Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)

Беркут (Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)) Карта поширення Беркут в Україні

Таксономічна належність: Клас — Птахи (Aves), ряд — Соколопо-дібні (Falconiformes), родина — Яструбові (Accipitridae). Один з 9-ти видів роду; один з 5-ти видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду: Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні: Пн. Америка, Євразія. В Україні гніздиться лише на високогірних ділянках Карпат (Львівська, Ів.-Франківська, Чернівецька, Закарпатська обл.). На міграції та зимівлі трапляється скрізь.

Чисельність і причини її зміни: Наприкінці ХІХ — на поч. ХХ ст. гніздився не лише в Карпатах, але і на територіях сучасних Кіровоградської, Чернігівської, Житомирської, Рівненської, Дніпропетровської обл. У 1940– 1954 рр. чисельність осілої карпатської популяції не перевищувала 10–11 пар. У середині 1960-х рр. в Карпатах налічувалось 6–8 пар. Зараз карпатську популяцію оцінюють у 10–15 пар. Європейську гніздову популяцію у 2004 р. оцінювали у 8,4–11 тис. пар. На стан виду негативно впливають: знищення старих ділянок лісу, де птахи гніздяться; скорочення кормової бази; вбивство птахів для виготовлення опудал; випадкове потрапляння у мисливські пастки.

Особливості біології та наукове значення: У гніздовий період трапляється у хвойних та широколистяних лісах, під час зимівлі по всій Україні. На місцях гніздування з’являється вже в лютому. Моногамний вид. Відкладання яєць починається наприкінці березня — у квітні. У кладці 1–2 яйця. Насиджування триває 43–45 діб. Зазвичай виживає одне пташення. Пташенята залишають гнізда у другій половині липня — серпні. Статевої зрілості досягає на 4–5 році. Тривалість життя 40–50 років. Перші пролітні птахи з’являються наприкінці вересня. Живиться птахами і ссавцями. Значне місце в живленні займає падло, яке птахи поїдають взимку.

Морфологічні ознаки: Довжина тіла — до 900 мм, розмах крил — до 2170 мм. Маса тіла — до 6 кг. У дорослого птаха верх голови і задня частина шиї рудувато-вохристі з золотистим відтінком, інше оперення темно-буре; хвіст сіруватий з вузькими темними поперечними смугами, на кінці — широка темна смуга; восковиця і пальці жовті. У молодого птаха забарвлення темно-буре; основа махових пер біла; хвіст білий з широкою темною смугою на кінці; протягом 5 років оперенння поступово набуває вигляду, як у дорослого.

Режим збереження популяцій та заходиз охорони: В Україні під час гніздування охороняється в Карпатському природному БЗ. Вид включено до CITES (Додаток ІІ), Бернську (Додаток ІІ) та Боннську (Додаток ІІ) конвенцію. Для покращання охорони виду необхідні: збалансоване ведення лісового господарства, створення мікрозаказників радіусом 0,5 км навколо гніздвлаштування штучних гніздівель, облаштування пунктів підгодівлі на місцях зимівлі, підвищення контролю за незаконним відстріломмоніторинг за забрудненням оточуючого природного середовища.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах: Успішно розмножується в зоопарках країнЗх. Європи.

Господарське та комерційне значення: Має місце браконьєрський відстріл.

Джерело: Зубаровський, 1977; Годованець, 2003; Домашевский, 2004, 2007, 2008; European bird…, 2004. Автори: С.В. Домашевський, Б.Й. Годованець Малюнок: І.І. Землянських